Zelfstandig ondernemers liggen wakker

Ruim veertig procent (43%) van de zelfstandig professionals slaapt redelijk tot (zeer) slecht. Dit heeft een negatieve invloed (41%) op de prestaties van hun bedrijf. Dit blijkt uit ons slaaponderzoek onder zelfstandig ondernemers.

Slaapproblemen zijn complex en sterk persoonsafhankelijk. Er is dus niet één oplossing voor alle problemen. Wijs je klanten met een Movir aov daarom op onze preventieservice. Met het preventieloket kunnen klanten overleggen welke hulp het best bij hèn past.

0%

Vinden van nieuwe klanten

0%

Financiële situatie bedrijf

0%

Onzekerheid voldoen aan afspraken

Wakker door financiële situatie

Volgens een rapport van het KvK* liggen zzp’ers voornamelijk waker van het vinden van nieuwe klanten (25%) en de financiële situatie van het bedrijf (22%). MKB’ers maken zich vooral zorgen over de financiële situatie van het bedrijf (26%) en of ze kunnen voldoen aan afspraken (22%). Lig je wakker omdat je piekert over je bedrijf? En heb je een aov van Movir? Of vraagt een klant met een Movir aov om hulp? Een advies van het preventieloket kan dan zijn om gebruik te maken van Ondernemersklankbord (OKB).

*KvK, Ondernemers en waardecreatie. Juni 2019

“Iedere ondernemer kan een klankbord gebruiken”

Onze partner Stichting Ondernemersklankbord (OKB) bestaat uit een netwerk van (oud-) ondernemers die hun sporen hebben verdiend en hun kennis delen. Ondernemers kunnen met hen klankborden over hun onderneming. Klanten met een Movir aov kunnen zonder extra kosten gebruikmaken van deze service. En vanwege de coronacrisis biedt OKB in 2021 gratis advies aan voor alle ondernemers.

Ben je zelfstandig ondernemer? En kun je een klankbord gebruiken? Of heb je klanten die dit kunnen gebruiken? Neem dan contact op met OKB. Meer over OKB vind je op Ondernemersklankbord | Movir

Johan Diks begon in de jaren 90 als registeraccountant en was tot 2016 voorzitter van het Dagelijks bestuur van Bentacera BV. Een groot accountants- en belastingadvieskantoor in Friesland. Nu is hij klankbord voor ondernemers via OKB. Johan: “Ik ga niet op de stoel van de ondernemer zitten. Ik geef gevraagd en ongevraagd advies. De ondernemer moet zelf weten wat hij ermee doet.”

Vorig jaar kondigde het kabinet een serie maatregelen af die voor veel ondernemers ingrijpende gevolgen had. Veel ondernemers meldden zich toen bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB) voor een klankbordtraject. Het OKB zag het aantal aanmeldingen met ruim 50% toenemen. Want ook een zelfstandig professional kan wel eens een klankbord gebruiken. Johan Diks is één van de specialisten van OKB waarmee een ondernemer kan klankborden. Wij stelden hem een aantal vragen.

Veel ondernemers maken zich zorgen om de financiële situatie van hun bedrijf. En in coronatijd zijn dat er vast nog veel meer. Zijn er tips die ze direct kunnen toepassen om meer lucht te krijgen?

Johan: “Het is heel belangrijk om je administratie op orde te hebben en te weten wat je actuele situatie is. Het is misschien een open deur, maar houd goed bij welke vorderingen je nog open hebt staan en probeer die zo snel mogelijk te innen. Desnoods via een debiteurenorganisatie. En probeer aan de andere kant de betaling van je schulden en aanbetalingen zoveel mogelijk uit te stellen in overleg met de betreffende partij. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om huur uit te stellen of zelfs te verminderen. Er is nu veel jurisprudentie waarin wordt gesteld dat niet alleen de huurder risico moet lopen. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk liquiditeiten hebt om noodzakelijke betalingen zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Kijk daarnaast naar de noodzakelijke lasten. Heb je bijvoorbeeld die grote voorraad of al die abonnementen wel nodig? En ga in gesprek met de Belastingdienst. Er zijn namelijk veel regelingen voor het uitstellen van de kosten. Eén ding moet je in ieder geval niet doen: je aov opzeggen. Ik hielp vorig jaar een zzp ‘er die zelf corona had gekregen. Hij is hiervan nog steeds niet hersteld. Ik heb hem doorverwezen naar de Gemeente voor Bbz (Bijstand voor zelfstandigen). Maar vaak kijken zij eerst of je een aov hebt. Heb je die niet? Dan zeggen ze vaak ‘eigen schuld’. Dus wees slim en zeg niet te snel ‘Die aov heb ik niet nodig’.”

Maar wat als je ziet dat het tóch mis gaat?

“Overleg op tijd met verschillende partijen, zoals het UWV en de Belastingdienst. En maak zoveel mogelijk gebruik van wat er al is aan toeslagen en regelingen. Dit verandert vaak en snel. Dus als je eerst niet in aanmerking kwam, wil dat niet zeggen dat je nu ook niet in aanmerking komt. Bovendien bestaan er ook regionale of zelfs lokale regelingen. Om het bij te houden kun je je abonneren op nieuwsbrieven van bijvoorbeeld verzekeraars, het UWV, de Belastingdienst of OKB. En de Kamer van Koophandel (KvK) verwijst in haar overzichten ook vaak door naar regionale of lokale regelingen. Als je weet wat er speelt, kun je in overleg met bijvoorbeeld OKB kijken wat een regeling voor je kan betekenen. Als je in de problemen komt is het belangrijk dat je een goede positie hebt en ‘tijd koopt’. Dit kan bijvoorbeeld met de WHOA (De Wet Homologatie Onderhands Akkoord) die op 1 januari 2021 in werking trad. Hierbij kun je je schuldeisers een regeling aanbieden. Zij kunnen dan stemmen over je aanbod. Als je de schulden op een nette manier kunt afwikkelen, kun je daarna met een schone lei een herstart maken of alles netjes afronden. Er is dus niet één schuldeiser die kan weigeren en je failliet kan laten verklaren. Want faillissement is iets wat je echt moet proberen te voorkomen. Daar kom je nooit meer vanaf. Gelukkig zijn er alternatieven voor ondernemers in nood. Het bureau Bijzondere Bijstand van gemeentes kan vaak wel wat bereiken voor ondernemers. Of de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Maar ook dan geldt: zorg dat je je administratie op orde hebt. Heb je schoenendozen vol met bonnetjes? Breng deze dan op orde. Hier kun je (gratis) hulp bij krijgen. Bij mij in Friesland zijn bijvoorbeeld stagiaires van de NHL Hogeschool verbonden aan “De Friese Zaak”, gevestigd bij de KvK. Zij helpen ondernemers met ondernemersplannen of met de administratie. En ook OKB biedt hulp.”

Hoe en waar vind je nog nieuwe klanten in deze tijd?

“Blijf je oriënteren en kijk naar nieuwe communicatiemogelijkheden en kanalen. Als je nu als winkelier bijvoorbeeld nog geen webshop hebt, heb je echt een probleem. En ik weet zeker dat er na de crisis mensen opstaan die dit weten uit te werken tot succesvolle ondernemingen. Creativiteit is belangrijk. Dat moet je niet onderschatten. Maak een plan voor jezelf en stel prioriteiten. En richt je nu al op wat je gaat doen als deze situatie voorbij is. Probeer ook contact te blijven houden met je klanten. Bijvoorbeeld via nieuwsbrieven. Ze moeten je nog wel kennen als de coronacrisis voorbij is.”

Wat zijn de meest gestelde vragen van het afgelopen jaar?

“Natuurlijk kreeg ik veel corona gerelateerde vragen, maar niet alleen maar. Gelukkig zie ik dat veel ook doorgaat in deze coronacrisis. Ik kreeg ook veel vragen van ondernemers die iets nieuws willen opzetten of die willen uitbreiden. Ook moeten veel ondernemers die een NOW-regeling hadden aangevraagd nu terugbetalen, omdat ze alles zorgelijker hadden ingeschat. Het is dus gelukkig niet alleen kommer en kwel.”

Veel adviezen zullen altijd blijven gelden. Kun je een paar adviezen geven die je eigenlijk altijd geeft?

“Veel advies gaat over het ondernemingsplan. Ondernemen is dromen en die dromen daadwerkelijk uitvoeren. Een ondernemingsplan geeft je focus op je activiteiten en doelen, zodat je weet waarvoor je het doet. Maar ook om te achterhalen wat je nodig hebt en wat je sterke en zwakke punten zijn. Vooral nu is het de tijd om daar extra op te focussen en te kijken hoe je je bedrijfsmodel kunt verbeteren. Eigenlijk moet je altijd aan je ondernemingsplan werken. En laat je adviseren. Al is het maar om gewoon te klankborden. Dat kan met familie of een netwerkgroep zijn, maar ook via OKB. Want iedere ondernemer kan een klankbord gebruiken. Dan blijf je problemen voor.”